Bent u een zelfstarter?

Bijgewerkt op: 14 jun 2018


“Zelfstarter”, zo’n echt modewoord in vacatures. De ideale medewerker die altijd en overal initiatief neemt. Laten we dat vaag begrip eens inhoud geven want organisaties hebben nood aan die profielen. Zij zijn nu eenmaal iets waardevoller dan mensen denken dat ze betaald worden om elke dag op te dagen…

Als zelfstarter word je niet geboren. Het is het resultaat van een proces dat je vormt in je opvoeding, je school en je werk en dus is het eerder een competentie dan een karaktertrek. Wat niet wegneemt dat sommige mensen meer initiatief nemen dan andere. Maar maak je geen zorgen, je kan het leren door één zinnetje op vijf verschillende manieren uit te spreken en telkens het accent op één woord in die zin te leggen. Met dit magische zinnetje zet je stappen op weg naar leiderschap in je werk. Want leiderschap is niet voorbehouden aan de baas!


zelfstarters nodig
Ondergaan of ondernemen? Dat is de vraag.

Het magische zinnetje is: Wat kan ik nu doen?

Wat kan ik nu doen? Hier vraag je je af wat de inhoud van de taak is die je wil opnemen.

Wat kan ik nu doen? Ligt dat wat je wil doen binnen je mogelijkheden of heb je hulp van anderen nodig? Sommige initiatiefnemers nemen te veel hooi op de vork en als ze dat combineren met een drang naar perfectie zijn zij de ideale kandidaten voor een burn-out.

Wat kan ik nu doen? Weet je zeker dat je de bevoegdheid hebt om dit initiatief te nemen, ook al kan je de taak aan? In sterk gestructureerde organisaties wordt initiatief buiten je bevoegdheden eerder afgestraft dan gewaardeerd…

Wat kan ik nu doen? Is dit het ideale tijdstip om aan de slag te gaan of ben je te voortvarend en neem je kansen weg van je collega’s die iets meer tijd nodig hebben om te reageren op de situatie?

Wat kan ik nu doen? Welke actie is de juiste? Wat staat in verhouding tot de uitdaging die je voor je ziet? Met andere woorden wat heeft prioriteit voor jou? En op welke aspecten van het proces heb ik invloed?

Het zijn eenvoudige kapstokjes om de regie in handen te nemen “werk te zien” zoals men wel eens zegt en te ondernemen in plaats van te ondergaan. Dat soort mensen zijn welkom bij GeenPoespas en gaan fluitend naar hun opdrachtgever. Omdat zij weten dat zij het verschil kunnen maken.


#zelfstarter #watmoetiknudoen #initiatief

895 keer bekeken1 reactie

Recente blogposts

Alles weergeven