Diplomaracisme, de laatste grens

Het is de laatste maatschappelijk aanvaarde vorm van discriminatie: het diplomaracisme. Gent tegen Leuven, professionele bachelor tegen academische, master tegen bachelor, en als ultieme vorm de weerstand om een buitenlands diploma te erkennen. Terwijl wat er echt toe doet is wat je kan in een bepaalde omgeving.


diplomaracisme en buitenlandse diploma's
Uit L'Echo van 5 juli 2018

43 % van de werkzoekenden in Brussel hebben een niet-Belgisch diploma, dat blijkt uit een artikel in L’Echo van 5 juli 2018. Die buitenlandse gediplomeerden komen vaak uit de EU maar ze worden hier niet erkend.

Actiris doet zijn best om zoveel mogelijk van die werkzoekenden op te leiden en ze klaar te stomen voor de arbeidsmarkt. Maar het is evident dat deze blokkering zo snel mogelijk weggenomen moet worden. De officiële erkenning van een buitenlands diploma neemt nog altijd jaren in beslag in België. Ondertussen gaat er talent, tijd en geld verloren, zeker in deze booming arbeidsmarkt.

GeenPoespas adviseert de ondernemingen om zelf een uitgebreide test op te zetten om op die manier te achterhalen wat de waarde van een buitenlands diploma is. Toegegeven, voor een hersenchirurg of een kernfysicus zal men wat voorzichtiger te werk gaan dan voor een automechanicien. Maar afwachten tot er bij de overheid iets verandert, is geen optie.

Wat doet u in uw bedrijf tegen diplomaracisme? Laat het ons weten en reageer!


#erkenning #NARIC #gelijkschakeling #Actiris

117 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven