Een vrouw aan de vuilkar?

Interview met Evy Huyghe, HR-manager van Smetco

Hoe word je HR-manager in een KMO van 17 vaste en ongeveer evenveel tijdelijke medewerkers? En wat maakt dat een vrouw overleeft in een zeer mannelijke wereld van de afvalophaling en -verwerking? Dat onderzoekt GeenPoespas bij een bijzondere dame, Evy Huyghe, HR-manager bij Smetco uit Waasmunster.

Wij interviewen Evy bij haar thuis in Klein-Sinaai, precies op de dag dat de collega’s van IVAGO in Gent staken. Blijkbaar klaagt men daar over het gebrek aan respect voor hun job. Dat zal dan ook ter sprake komen, nemen wij ons voor.


Smetco's HR-Manager Evy Huyghe
Evy Huyghe op een koude ochtend op de zaak...

GeenPoespas: Smetco is een KMO met een 35-tal medewerkers waaronder een HR-manager. Dat is redelijk ongewoon voor een Vlaamse KMO. Wat is de visie achter deze beslissing van de baas?


Evy Huyghe: Misschien een opmerking vooraf. Wij vinden titels en kaartjes niet zo belangrijk. Met twee vaste medewerkers doen wij de hele administratie van Smetco en daar hoeven geen dure titels aan te hangen. Ik hou me vooral bezig met de planning, de dagcontracten voor tijdelijke medewerkers en met het retentiebeleid. Want goede mensen vinden en houden is een hele kunst in deze business.

Wij werken met deadlines en je ziet meteen het effect wanneer die niet gehaald worden. Ga maar even naar Gent om te ervaren wat één dag staking betekent...


GeenPoespas: “Vuilnisophaler” of hoe noemt u ze? Het is een niet erg gewaardeerd beroep. Als ik een minder rapport had zei mijn pa “Als je je best niet doet, kan je achter de vuilkar lopen”. Wat doet u om dat absoluut noodzakelijke en waardevolle beroep op te waarderen?


Evy Huyghe: Zowel de chauffeurs als de arbeiders krijgen een goede verloning. Maar dat is niet het enige wat hen bij ons houdt. Een goede sfeer, een correcte werkverdeling en iedereen de kans geven om aan bod te komen als er moeilijkheden zijn, de taal van de arbeiders spreken, hun leefwereld kennen en vooral waardering uitspreken voor hun werk. Zij weten ook dat dit geen acteerwerk is: de baas is elke dag mee op de baan en zij weten dat ik ook eens een dag heb meegewerkt bij de ophaling om meer inzicht te krijgen in hun werk en de werkbelasting. Ik ben dus niet “het madammeke van den bureau” voor hen. In het begin hebben ze mij wel getest -niet gepest- (lacht) maar dat duurde niet lang.

Er is geen afstand tussen de directie en de medewerkers in onze vlakke structuur: iedereen telt mee.


GeenPoespas: Wat is de verhouding “harde – zachte” HR in uw beroep?


Evy Huyghe: De loonberekening doe ik enkel voor de uitzendkrachten. Maar ik durf stellen dat dit maximaal 20 % van mijn job uitmaakt; Tachtig procent is inderdaad “zachte HR”: arbeidsrelaties verbeteren, mensen coachen, ...


GeenPoespas: Wat kunt u me vertellen over ziektepercentages en personeelsverloop bij Smetco?


Evy Huyghe: Met zo’n kleine groep zijn percentages wat moeilijk te interpreteren maar in 2017 is er welgeteld één medewerker vertrokken. De ziektepercentages zijn zeer laag maar één kwaal is wel typisch voor onze stiel: rugklachten. Daarom gaan we volgend jaar in juli met de DIFTAR containers beginnen waardoor onze mensen niet meer zware zakken moeten sleuren. Ondertussen wil ik via deze weg iedereen vragen: zorg ervoor dat je vuilniszak niet meer dan 15 kilo weegt om de rug van onze mensen te sparen. De vuilnisman mag de vuilzak laten staan als deze meer dan 15 kilo weegt. Hij kleeft er dan een sticker op met een mededeling.

Misschien nog een ander cijfer geven dat redelijk spectaculair is: sinds het ontstaan van de firma decennia geleden, is er nog geen enkele dag gestaakt.

"Sinds het ontstaan van de firma decennia geleden, is er nog geen enkele dag gestaakt"

Evy Huyghe


GeenPoespas: U bent ook actief in de lokale politiek bij Gemeentebelangen. In de Vlaamse regering is er een stimulus voor gemeentefusies. Wat is uw standpunt in deze? Zijn er goede fusiekandidaten voor Stekene?


Evy Huyghe: Als ik mag kiezen... Moerbeke. Maar ik denk dat in de feiten een fusie met Sint-Gillis ooit werkelijkheid wordt. De brandweer, politie, de huisartsenpost en de polikliniek... allemaal een samenwerking tussen Sint-Gillis en Stekene.


GeenPoespas: U bent ook bestuurder in een sociale huisvestingsmaatschappij. Ziet u daar verschillen op HR-gebied?


Evy Huyghe: Ik sta iets te ver af van de details in de Volkswoningen, die trouwens nu gefuseerd zijn met Temse en Woonanker heten. Maar de meeste problematieken zijn toch wel gelijk aan die in “de privé”. We delen in ieder geval een sociale missie met de sociale huisvestingsmaatschappij. Ik zie veel mensen die door een baan in onze sector een tweede kans krijgen na een moeilijke periode in hun leven. Dat geeft echt voldoening als je ziet hoe die zich er weer bovenop helpen en hun leven in handen nemen.


GeenPoespas: Daarnaast bent u actief in de wielersport. Sommige mensen vinden wielerwedstrijden en grote groepen wielertoeristen een belasting voor het verkeer. Zowel voor de veiligheid als wat de kosten voor politie en gemeentepersoneel betreft. Wat is uw standpunt in deze?


Evy Huyghe: Dat negatieve imago wordt door sommige wielertoeristen in de hand gewerkt. Vanaf vijftien rijders mag je op de openbare weg fietsen. We proberen onze jeugd daarvan te doordringen dat dit geen speelplaats is. Onze leden van het Klei-Snoa Cycling Team weten hoe ze zich moeten gedragen.

De kostprijs van een wielerwedstrijd ligt tussen de 1000 en 1500 euro, afhankelijk van de categorie. Organiserende comités moeten dus steeds op zoek naar sponsors, wat niet evident is. Bij ons in Klein Sinaai gaan we jaarlijks rond bij de mensen om een vrije bijdrage te vragen.


Klei-Snoa wielerjeugd
Estée en Marius, twee wielerhelden en hun verzorgster....

GeenPoespas: En, hoe doen de kinderen het op de fiets?


Evy Huyghe: Voor mijn dochter Estée is dit een leuke sociale bezigheid bij de 13-jarigen. Ik denk niet dat zij de volgende Puck Moonen wordt maar dat hoeft ook niet. Marius, is er wel serieuzer mee bezig en hij fietst nu als jongste bij de 15 tot 16-jarigen. Maar ook daar, geen druk. Hij moet het leuk vinden om af te zien, want koersen, da’s afzien.


Meer informatie over Smetco: http://www.smetco.be/nl/home


#Smetco #HRManager #EvyHuyghe #Gemeentebelangen #IVAGO

927 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven