Harde Brexit, wat doet dat met u?

Mocht er tegen 29 maart dit jaar niks uit de bus komen dan valt men terug op de Wereldhandelsorganisatie om reglementen en tarieven af te spreken. Wat dit betekent in het geval van ordentelijke terugtrekking uit de EU stemt niet tot veel vreugde voor Nederland en België. De Britten zullen in het begin zeer veel hinder ondervinden maar wanneer zij zich enkel op de minima van de Wereldhandelsorganisatie richten houden zij wel de handen vrij om alle mogelijke verzachtende maatregelen uit te werken. Dat is alvast ook de mening van Steven Van Hecke en Hylke Vandenbussche in Trends van 24 januari.


Vooral kleine en open economieën met nauwe banden met het Verenigd Koninkrijk (VK) zullen hiervan hinder ondervinden. Dat staat in een working paper van de Nationale Bank van België.

In het geval van Ierland is dat vooral door de nabije geografische ligging. Bij Luxemburg zal de impact vooral op de financiële dienstverlening groot zijn en Malta en Cyprus hebben er last van omdat ze lid zijn van het Gemenebest.

Dhingra, Felbermayr, IMF, Rojas-Romagosa, Vicard, National Bank of Belgium
Prognoses van de impact van de harde Brexit per EU land. De grote spreiding duidt op een hoge graad van onzekerheid in de analyses van diverse instituten en universiteiten.

Wanneer u Nederlander of Belg bent mag u rekenen op een krimp in het bruto nationaal product van één procent wat merkelijk hoger ligt dan de geschatte 0,6 % voor de 27 EU landen. Deze inschatting is enkel vanuit het handelsperspectief en afhankelijk van de gebruikte modellen zit er een behoorlijke spreiding op: van 0,5 tot 2,3 % daling van het BNP. Dus goederen en diensten die over het kanaal gaan zullen hogere tarieven, langere doorvoertijden en extra administratieve rompslomp ondergaan. Bijna de helft van de uitvoer (44%) van het VK gaat naar de 27 EU landen. Op hun beurt gaat 10% van de uitvoer van de EU landen naar het VK wat 53% van hun import uitmaakt.

De kans is groot dat er langs beide zijden van het Kanaal naar nieuwe leveranciers gezocht wordt.

Maar de impact op de directe en indirecte investeringen en op bepaalde logistieke- en productieketens kan evenmin onderschat worden. Onzekerheid is nooit bevorderlijk voor de economie en dat merkt u aan de wisselkoersen van het pond tegenover de euro.De volledige working paper vindt u hier: https://www.nbb.be/doc/ts/publications/wp/wp366en.pdf#Brexit #Wereldhandel #EU #NationaleBank

154 keer bekeken1 reactie

Recente blogposts

Alles weergeven