Heeft u de eigenschappen van een winkelverkoper?

Bijgewerkt op: 6 jun 2018


Winkelverkoop is een aparte discipline binnen de verkoop. Het proces start vanuit de klant die binnenkomt, niet vanuit uw initiatief en daaruit volgt dat u over een paar unieke eigenschappen moet beschikken als verkoper in de detailhandel.


Snel kwalificeren is zo’n typische eigenschap

Komt er een toerist binnen die enkel wat wil rondkijken of weet de klant wat hij wil? Het Point Of Purchase Advertising Institute (POPAI), een Amerikaanse organisatie die zich met winkelreclame bezig houdt deelt de bezoekers in drie soorten in:

· De bezoeker die een specifiek product van een specifiek merk zoekt,

· De bezoeker die een specifiek product zonder merkvoorkeur zoekt

· De bezoeker die niks specifieks zoekt en zich laat verrassen

Het zal u wel niet verwonderen dat u dat moet achterhalen zonder rechtstreeks die vraag te stellen.

Een gerant met jaren ervaring kan u daar snel wegwijs in maken. Denk aan vragen die met meer dan “ja” of “nee” beantwoord moeten worden.


Het juiste evenwicht vinden tussen afsluittechnieken en de klant in zijn comfortzone houden

Omdat de klant het initiatief nam uw zaak te bezoeken, kan hij of zij met evenveel recht die weer snel verlaten als u te opdringerig bent. “Ik zal er eens over nadenken” is dan het standaard antwoord. OK, die ziet u nooit meer terug. Anderzijds zijn er nog teveel verkopers die niet naar een order durven vragen; dat is evenmin OK. Goede winkelverkopers observeren het gedrag en zoeken naar koopsignalen. Legt mevrouw drie kleuren van dezelfde blouse naast elkaar? Voelt ze aan de stof? Praat ze met haar partner of vriendin over de gekozen stukken? Dan is het misschien tijd om weer deel te nemen aan het gesprek. En dan kan dat met afsluitende vragen zoals: “Zit de pasvorm goed? Anders heb ik nog hetzelfde model in een tussenmaatje.”


Shopping, een tijdverdrijf
Winkelen moet leuk én efficiënt zijn vandaag

Maar daarnaast moet u ook respect tonen voor iedere bezoeker, hoe die er ook uitziet, want de tijd dat u het verkooppotentieel kon bepalen aan het uiterlijk van de klant ligt ver achter ons. Geduld is ook zo’n mooie deugd voor een winkelverkoper. Sommige mensen nemen nu eenmaal graag de tijd en lopen drie keer in en uit de zaak op één dag. En inlevingsvermogen, ook al moet u tien minuten naar het verhaal van een moeder over haar puber luisteren vooraleer zij een paar schoenen voor zoonlief kiest. Dan is het wel eens lastig om oprecht vriendelijk te blijven. Toch is dat een voorwaarde voor succes. En mocht het u om wat voor reden ook niet lukken, doe dan gewoon want geforceerde vriendelijkheid werkt tegen u. U kent ze wel, de mensen die lachen met kille ogen en u “daaag en bedaaaankt heee” stereotiep naroepen.

Tenslotte zijn er de onaangename dingen waarmee u moet omgaan: klachten bijvoorbeeld. Een klacht goed behandelen is op zich een kans op nieuwe verkoop. Wees blij dat de klant bij u terugkomt om te klagen, zij die dat niet doen bent u zeker kwijt.

110 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven