Hoe maak ik een CV ?

“Ik zoek werk als freelancer, maar hoe begin ik er aan?” Met de tips in dit artikel kunt u alvast aan de slag. Vacatures voor freelancers of bijverdieners worden vaak vanuit een totaal andere insteek opgesteld dan werkaanbiedingen voor vaste of tijdelijke medewerkers via interimkantoren.

Aanwervingen via uitzendkantoren mikken op het zo goed mogelijk inpassen van de tijdelijke medewerker in het bestaande team en gebeuren ook met als uiteindelijke doel het in vaste dienst nemen van die medewerker als de bedrijfsactiviteiten het toelaten. Dat geldt nog meer voor vacatures voor full time vaste banen.

Als het om freelancers of bijverdieners gaat of dat nu in avondwerk, weekendwerk, thuiswerk of op de werkvloer gebeurt, is de insteek totaal anders. Eigenlijk spreek je dan niet meer van een werkgever maar van een opdrachtgever; Dat is iemand die een bepaald resultaat wil behalen door jou in te zetten en dus moet jouw CV op een andere manier opgesteld worden.

Dit zijn de minimum rubrieken die het CV van een zelfstandige flexwerker moet bevatten:

· de klassieke:

o naam, geboortejaar, adres, …

o diploma’s

· de speciale:

o vaardigheden (al dan niet geïllustreerd door opleidingen, certificaten,...)

o ervaring

o projecten


Hoe maak ik een CV?
Uw CV moet bij de opdrachtgever de juiste verwachtingen scheppen!

Hoe u als freelance kandidaat uw projecten beschrijft

Beschrijf de beginsituatie bij de klant, vul aan met wat uw rol was in het project en het eindresultaat. Vertel vervolgens wat u daar bijgeleerd heeft en waarom het project gestopt is of uw relatie met de klant ophield.

Een voorbeeld van een winkelverkoper

Project winkelverkoop dierenvoeding

Beginsituatie:

Deze kleine boetiek van dierenvoeding werkt enkel met biologische producten en wordt bezocht door dierenliefhebbers uit de wijde omgeving. In de weekends doen zij evenementen waarbij mijn hulp gevraagd werd.

Mijn rol:

Die bestond uit het identificeren van de vraag om dan de klant met de juiste informatie door te geven aan een vakspecialist.

Eindresultaat:

De eigenaar is bijzonder tevreden over het feit dat mensen niet nodeloos staan te wachten tot er een vakspecialist zich met hen bezighoudt met als risico dat het niet de juiste specialist is en dat ik ook wanneer het kon de gegevens van de klant noteerde of aanpaste in de computer.

Competenties:

Werken met het kassasysteem om klantgegevens op te zoeken, te wijzigen of in te brengen, basiskennis dierenvoeding en kwalificeren van de klantvraag

Periode:

Van 15 januari 2015 tot 10 januari 2018. De zaak is dermate gegroeid dat de eigenaar iemand extra in vaste dienst heeft aangenomen. Referentie op aanvraag.

Wat u moet vermijden in uw CV

Vermijd loze kreten als “topverkoper”, “ervaren kracht”. Laat de klant die conclusie trekken uit de beschrijving van uw projecten. Maar zorg wel dat alle informatie verifieerbaar is. Wie met spek schiet, schiet zich ook vaak in de voet...

Nog één tip: u heeft geen diploma en denkt dat u daardoor niet geselecteerd wordt? Zet dan heel goed uw ervaring, kennis en vaardigheden in de verf en aarzel niet om een getuigenis van een vorige opdracht- of werkgever in uw CV te zetten.

Succes!

#CVopstellen #curriculumvitae #freelance #CV

103 keer bekeken1 reactie

Recente blogposts

Alles weergeven