Hoe pas je een freelancer in, in een netwerk van medewerkers?

Bijgewerkt op: 27 mei 2018

Netwerken van medewerkers in plaats van silo’s van functies met professionele managers aan het hoofd hebben de toekomst. Startups zijn netwerken van nature maar zelfs grotere bedrijven evolueren naar netwerken van medewerkers en verbeteren hun prestaties in de markt. Of dat nu profit of non profit organisaties zijn, overal waar concurrentie een rol speelt en er sprake is van meetbare toegevoegde waarde is er ook een klant die snel en tegen een correcte prijs bediend wil worden.

Steeds meer organisaties laten het klassieke departementale of functionele organisatiemodel achter zich. De starre hokjes in het organigram maken plaats voor teams van teams die meer op de missie en de kerntaken rond de klant en/of het product of de dienstverleningen focussen dan op hun functie. De droom van Henry Mintzberg, zoals hij beschreef in “Managers not MBAs” in 2003 gaat werkelijkheid worden: de klassieke professionele manager die compleet los van de praktijk staat is aan uitsterven toe. Organisaties hebben nood aan professionals met leiderschapskwaliteiten en een sterk ontwikkelde teamgeest. De redenen daarvoor zijn duidelijk: een meer flexibele en responsievere organisatie staat sterker in de concurrentiestrijd.


Henry Mintzberg
Mintzberg's inspirerend boek, een van de vele

Om de transitie naar zo’n organisatiemodel te maken zijn een aantal randvoorwaarden te respecteren.

De eerste en voornaamste is: een performant informatiesysteem dat er voor zorgt dat iedereen in de teams over dezelfde kwaliteitsvolle en tijdige informatie beschikt om de juiste acties op het terrein te ondersteunen.

De tweede randvoorwaarde is een sterk analytisch gebaseerd retentiebeleid voor de medewerkers in sleutelposities omwille van hun kennis ervaring en bewezen leiderschap in lastige situaties.

De derde is een combinatie van just-in-time-learning en inzet van tijdelijke medewerkers om de gaten te vullen. Dat zijn gaten in competenties, gaten in capaciteit met een bewezen opportuniteitskost zoals onderbenutting van commerciële kansen, verlies aan de concurrentie, verbetering van de marktpositie, efficiëntere productie maar ook HR gerelateerde kosten zoals verhoogde werkdruk die tot stress en absenteïsme kan leiden en ongewenst personeelsverloop.


Een gevolg van die aanpak is dat Individuele performance reviews terrein verliezen aan de combinatie individu – team beoordeling. Daarom adviseren wij bij het tijdelijk in dienst nemen van freelancers om het team bij de selectie te betrekken, zeker wanneer het om een gespecialiseerde job gaat zoals in verkoop, administratie of logistiek. Maar zelfs bij routinejobs kan een middelmatig profiel dat goed ligt in het team betere resultaten halen dan een topper die door het team uitgespuwd wordt.

#TeamofTeams #Mintzberg #netwerkorganisatie

87 keer bekeken1 reactie

Recente blogposts

Alles weergeven