Starters in het Waasland

Interview met Pascal Thuy van Acerta


Wij zijn op het zonder-overbodige-franjes kantoor van Pascal Thuy aan het Industriepark –Noord 27 in Sint-Niklaas voor een kort gesprek over starters in het Waasland. Pascal is al jaren een bekend gezicht voor zelfstandigen als accountmanager van Acerta, het grootste sociaal verzekeringsfonds van het land, ontstaan uit de fusie van SFDW VKW- en SBB dienstengroep met hoofdkantoren in Wilrijk en Leuven.


GeenPoespas: Er zijn heel wat startersinitiatieven van middenstandsorganisaties, banken, opleidingen en scholen. Waarin onderscheidt Acerta zich met "ik wil starten"?

Pascal Thuy: Met onze ‘Ik wil Starten’ campagnes zetten wij zowel klassiek als digitaal in. Wij hebben resoluut gekozen om onze doelgroep ‘lean’ te benaderen en passen ons aan de wereld van onze klanten en stakeholders aan. Via de juiste kanalen en tools willen we het direct contact voortdurend optimaliseren. Ons ‘ik-wil-starten platform’ (met o.a. directe chat-functie) is daarvan een goed voorbeeld. Met onze recente startersacademie en onze vrij-beroepers app om te starten blijven we verder timmeren aan die weg.

Daarnaast ondersteunen we regionale initiatieven zoals het maandelijks Starterssalon van de Startersfabriek Stad Gent (kleinschalige startersbeurs waar starters gratis informatie kunnen komen vragen), Startersinitiatieven door stad Deinze, ..

Overkoepelend geeft Acerta infosessies, gericht op specifieke doelgroepen ( starters in kinderopvang, logopedisten, artsen,.. ). We hebben een team experten die graag hun kennis en ervaringen delen met de doelgroep. Acerta biedt ook gepersonaliseerde opleidingen aan om een marketingplan op te stellen, een financieel plan, een idee uitwerken, .. via onze ik-wil-starten academie.

Algemeen heeft Acerta daar bovenop een indrukwekkend netwerk aan boekhoudkantoren waarmee we samenwerken, naast partnerships met o.a. KBC (Start-it) en andere belangengroepen en organisaties.

Direct naar onze klanten zetten we in op klantgedreven performantie: korte doorlooptijden voor inschrijvingen, interessante beheerskosten en online tools om het onze klanten makkelijk én efficiënt te maken.


Acerta Waasland
Pascal Thuy van Acerta moest even iemand helpen tijdens het interview

GeenPoespas: Welke starters zie je over de vloer komen bij Acerta in het Waasland?


Pascal Thuy: Dat is een enorm divers publiek. Het kan gaan van een student-zelfstandige die DJ activiteiten uitoefent, een foodtruck-uitbater tot advocaat of arts.

Bij Acerta starten zowel hoofdberoepers, bijberoepers als gepensioneerden hun activiteiten op. Ons doelpubliek is zeer divers en de vennootschapsvormen ook: VOF, eenmanszaak, BVBA, GCV, ...


GeenPoespas: Kan je spreken van een typische Acerta klant in het Waasland? Zo ja hoe ziet/zien die eruit?


Pascal Thuy: Uiteraard heeft elke regio zijn eigenheid. Het Waasland is één van onze meest succesvolle kantoren. We merken hier trouwens meer bezoekers aan de klantenbalie dan in andere kantoren. Blijkbaar appreciëren de Waaslanders een persoonlijk contact.


GeenPoespas: België is het land met de laagste aantallen starters van de OESO, welke randvoorwaarden zouden aan deze niet zo benijdenswaardige positie iets kunnen veranderen? Of ligt het aan onze mentaliteit?


Pascal Thuy: Ons politiek en economisch klimaat zit goed en starters kunnen rekenen op een optimale begeleiding. Een reden zou dan misschien in de mentaliteit van de Belgen kunnen zitten. Maar je voelt vandaag toch een sterke wijziging in die mentaliteit. In hogescholen en universiteiten worden vanuit de studenten zelf initiatieven genomen om innovatie & ondernemen te stimuleren (vb Sinc Antwerpen). En we zien een opmars van oudere werknemers die zelfstandig worden. En ook slagen en hun project.


GeenPoespas: De statistieken over startende ondernemingen zijn niet erg up to date. Sommige Eurostat analyses dateren van ... 2005. Hoe up to date zijn die van Acerta? En wat kunt u ons daarover vertellen?


Pascal Thuy: Voor wat onze onderzoeken betreft kunnen we voor startersinkomens teruggaan tot 2016 . Voor andere zaken zoals instroom nieuwe starters, kunnen we teruggaan tot 2017 en zelf Q1 2018. Op geregelde tijdstippen communiceren we hierover in de media. Dat is ook een uiting van onze vernieuwde aanpak. Transparant communiceren en onze doelgroepen deelgenoot maken van de meest up-to-date trends op de arbeidsmarkt.

#Acerta #ikwilstarten #Waasland #PascalThuy #starters

215 keer bekeken2 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven