Nooit meer rode wangen

Bijgewerkt op: 24 jun 2018

Leidinggevenden en hun medewerkers confronteren elkaar geregeld met prangende vragen.

Bijvoorbeeld een medewerker vraagt aan zijn leidinggevende:

Gaat onze afdeling sluiten en komen we op straat te staan?

Heb ik straks nog recht op een bonus in het nieuwe systeem?

Of een leidinggevende vraagt aan zijn medewerker:

Waarom zijn de verkoopcijfers in auto accessoires zo laag?

Wat is de oorzaak van de dalende kwaliteit van onze croissants?


Herkent u deze situatie?

U weet niet exact hoe de vork aan de steel zit maar u durft dat niet te zeggen en stamelt een paar mogelijke redenen voor de lage verkoopcijfers van auto accessoires of de dalende kwaliteit van de koffiekoeken. En de baas die het hele plaatje van de herstructurering nog niet bekeken heeft maar de druk voelt aan de koffie automaat mompelt iets van Er gaan geen naakte ontslagen vallen. En de bonusvraag beantwoordt hij met een overtuigde Uiteraard!

We moeten er geen tekening bij maken wat er gebeurt als achteraf de werkelijkheid anders uitvalt. Uw geloofwaardigheid gaat de deur uit, van u en van de baas. Nochtans is het net geloofwaardigheid en ervaring en kennis het enige wat iemand recht geeft op een plek in de organisatie.

En zeggen dat het correcte antwoord zeer eenvoudig is. Voor de baas begint het met Ik weet het niet en het eindigt met maar ik kan u volgende week meer zekerheid daarover geven voor wat de eerste twee vragen betreft. Voor de medewerker begint het eveneens met Ik weet het niet en het eindigt met maar ik hoop de resultaten van de analyse volgende week te hebben.


GeenPoespas adviseert: wees niet bang om te zeggen dat u het antwoord niet weet. In plaats van u daarover schuldig te voelen en iets te verzinnen waarop u de kans loopt om er later op terug te komen is een eerlijk ik weet het niet gecombineerd met een plan van aanpak om er iets aan te doen veel effectiever. In het slechtste geval zal men twijfelen aan uw competentie als u teveel “kweenie” zegt maar dat is nog altijd tien keer minder erg dan twijfel aan uw oprechtheid.

Spreuken op tegeltjes
Er zit veel waarheid in onze spreuken. Dit is er zo een

Tenzij… Tenzij “kweenie” zelf een leugen is omdat u de tijd nog niet rijp acht om te antwoorden. Of omdat een hogere macht u verbiedt om te antwoorden, denk aan een directeur van een filiaal die orders gekregen heeft van het hoofdkwartier over ontslagen maar dat nog niet mag communiceren. In dat geval is een ander antwoord meer geschikt: Ik kan/mag daar nog niks over zeggen. Toegegeven, de daaropvolgende reacties zullen niet vrolijk zijn dus tracht ook die openingszin aan te vullen met wat ik weet en mag zeggen is dat…. Of wat ik in dit geval zou doen is....

Gemakkelijk zal het niet zijn maar het alternatief is vele malen erger: de realiteit aanpassen aan uw verzinsels of ‘s nachts wakker liggen van wat er kan gebeuren als uw leugens aan het licht komen.

#communicatie #eerlijkheid #oprechtheid

97 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven