Thuiswerken in Coronatijden

Bijgewerkt op: 12 mrt 2020

Thuiswerk wordt steeds populairder, zeker in deze coronatijden. Maar er zijn werkgevers die zich vragen stellen over de productiviteit en de innovatiekracht van thuiswerken. De meningen zijn verdeeld bij onze klanten. En dus gingen wij bij de wetenschap te rade om antwoorden te zoeken.

In de Academy of Management Discoveries bijvoorbeeld toont men aan dat teams die op afstanden van elkaar werken toch kunnen presteren als zij zeer snel en geconcentreerd communiceren in plaats van grotere wachttijden in te bouwen tussen vraag en antwoord of tussen het stellen van een thema door de ene en daarop inspelen door anderen.

De onderzoeksvraag

“Kunnen thuiswerkers die in teamverband moeten werken dezelfde productiviteit als op kantoor halen en toch het gemak van thuiswerken ervaren?"

Om die vraag te beantwoorden stelden zij crowdsourcen voor het oplossen van een probleem voor. Zij bestudeerden 260 software ontwikkelaars die in 50 verschillende landen zaten en (via toevalselectie) opgesplitst werden in 52 teams van vijf deelnemers. Als taak kregen zij: ontwikkel een algoritme dat aanbevelingen doet voor de ideale inhoud van een medische kit voor een ruimtevlucht.

De helft van de teams kon prijzen winnen maar al snel bleek dat dit geen invloed had op de kwaliteit van het werk. Het enige dat incentives brachten was dat men er sneller aan begon…


De bepalende factor: communicatie in salvo’s


Wat wel tot betere resultaten leidde was dus die typische reeks van uitwisseling van gedachten, opmerkingen, vragen en “statements” in salvo’s als het ware. Als die salvo’s gevolgd werden door lange perioden van stilte voorspelde dat betere resultaten.

De tegenovergestelde manier waarbij er grotere tijdsverschillen tussen die gedachtewisselingen waren leverde slechtere kwaliteit van werk op.

Wat we hieruit leren is dat plaats onafhankelijk werken geen bepalende factor hoeft te zijn voor samenwerking in een dienstensector. Meer nog, wij leren dat de aandacht die wij besteden aan de teamsamenstelling niet veel extra oplevert bij teams die deze communicatievorm gebruiken.

De onderzoekers vermoeden dat die salvo’s de teamleden dichter bij elkaar brengt. De leden krijgen direct input voor hun werk en ontwikkelen ideeën en geven elkaar energie. Kijk eens naar platformen zoals Microsoft Teams, Slack en andere collaboratiesoftware voor “communicatie salvo’s” in plaats van e-mail of teleconferencing te gebruiken.

U kunt de studie hier downloaden.


177 keer bekeken1 reactie

Recente blogposts

Alles weergeven