Tips voor Corona Thuiswerkers


Bij GeenPoespas draait het heel wat kalmer nu onze mensen binnen moeten blijven. Tijd om eens na te denken over werkprocessen voor “plaats- en tijdsonafhankelijk werken” (PTOW) zoals men dat wel eens ambtelijk tracht te omschrijven.

Dit stukje is een werk in uitvoering en uw bijdragen zijn welkom om dit beter en completer te maken. Zo werken wij dan PTOW aan deze blog.


Tip 1: maak afspraken over werktijden, beschikbaarheid en de manier waarop je communiceert.

Bij GeenPoespas is dat: chatprogramma’s voor offline vergaderingen zoals MS Teams, Slack, telefoon voor dringende zaken, Skype voor online vergaderingen en e-mail voor zaken die best een dag mogen wachten.


Tip 2: Geef inzicht in je werk en de voortgang ervan

Gebruik bijvoorbeeld Trello of Asana om je taken te ordenen in vakjes zoals:

  • Te doen

  • Bezig

  • Ter beoordeling

  • On hold

  • Klaar

In de gratis versies kan je documenten er aan hangen, opmerkingen groeperen per taak,… Doen!Tip 3. Communiceer duidelijker dan bij fysiek contact

Bij persoonlijke communicatie zie je aan de lichaamstaal hoe je boodschap overkomt maar bij PTOW is dat al heel wat moeilijker, zelfs met Skype (het beeld blijft al eens hangen. Daardoor kan er onduidelijkheid en zelfs frustratie bij je gesprekspartner ontstaan.

Neem je tijd om berichten te formuleren en gebruik zeker emoji’s om zaken beter te laten uitkomen. Sarcasme en ironie werken zeer moeilijk in schriftelijke communicatie,…


Tip 4: Boots zoveel mogelijk de kantoorsfeer na

Op kantoor is er ook tijd en plaats voor informele gesprekken, zorg ook in het virtuele kantoor voor die ruimte en tijd. Maak bijvoorbeeld een chatkanaal “Koffieklets” en laat gerust grappen en grollen toe.

Heb je een videoconferentie via Skype of een interne opleiding via Uberconference of Webex, geef dan iedereen de tijd aan het begin van de sessie om wat “smalltalk” te produceren.

In de wereld van software ontwikkeling spreekt men over “daily standups” een simpele korte vergadering bij het begin van de dag waar iedereen vertelt wat men gisteren gedaan heeft, wat men vandaag gaat doen en of er ergens hulp nodig is om die taak goed uit te voeren.

Reageer en geef uw tips door!


#Corona #COVID_19 #thuiswerk

87 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven