Zeebrugge creëerde de helft nieuwe Vlaamse havenjobs

Bijgewerkt op: 27 mei 2018

In 2016 kwamen er volgens de Nationale bank van België (NBB) er 546 nieuwe Vlaamse havenjobs bij. Daarvan nam Zeebrugge er 287 voor zijn rekening. Jan Smets, gouverneur van de NBB verklaarde: “Zeebrugge is de enige Vlaamse haven waar de maritieme sector meer toegevoegde waarde creëerde dan de niet-maritieme activiteiten. In cijfers ging het om respectievelijk 587 en 419 miljoen euro. (…) Een flink aandeel in de toegevoegde waarde komt van de afwerking en aanpassing van nieuwe wagens. Een grote terugval zagen we bij scheepsagenten en expediteurs, die van 84 naar 66 miljoen toegevoegde waarde daalden”, lichtte Smets toe.

Daarmee spant Zeebrugge de kroon van de banengroei in de Belgische havens:


Tewerkstelling in Belgische havens
Tabel: tewerkstelling en toegevoegde waarde in Belgische havens

Wat leren we hieruit?


Wat de aangroei in Zeebrugge betreft: dat arbeidsintensievere activiteiten zoals visverwerking (Marine Harvest Pieters) of inschakeling in de logistieke keten van een industrietak zoals de autofabriek in Valenciennes van Toyota meer lonen dan basis logistieke “A-naar-B” activiteiten.

Maar uit de cijfers in de tabel leren we ook dat er nog werk aan de winkel is Oostende, Zeebrugge, Gent en Luik om op hetzelfde niveau als Antwerpen en … Brussel.


Haven Zeebrugge
Bastenaken terminal in Zeebrugge

#Zeebrugge #havens #werkgelegenheid

36 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven